Alzira ha acollit este matí la I Jornada sobre +Paratges Naturals organitzada per la Xarxa de Municipis Valencians Cap a la Sostenibilitat

Alzira, 6 d’abril de 2017
La Xarxa de Municipis Valencians Cap a la Sostenibilitat, a través de la Diputació de València, ha organitzat este matí la seua I Jornada sobre +Paratges Naturals Municipals (PNM) a Alzira. El diputat de Medi Ambient ha assenyalat durant la presentació de la trobada que la Xarxa “està més viva que mai i comença la seua tasca catalizadora i efervescent”. A Bort li ha acompanyat l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, i el Director General de Mitjà Natural i Avaluació Ambiental, Antoni Març, qui ha destacat que cal intentar que els PNM “siguen una peça fonamental de la sostenibilitat ambiental”.

Esta jornada ha sigut l’alè que necessitaven els representants per a impulsar este tipus d’espais en els seus municipis, a més de reconèixer l’oportunitat de declarar Paratges Naturals Municipals en els seus pobles. Este era un dels objectius d’esta trobada: el desig de convertir espais en un recurs natural i cultural de primer ordre, tal com ha manifestat el professor de Gestió de la Conservació del Mitjà Natural de EFA La Malvesía, Federico Llorca, durant la seua ponència. I tot açò s’aconsegueix “amb noves dinàmiques de treball, gestió activa, unitats didàctiques per a joves i gràcies també a projectes d’interpretació i d’educació ambiental”.

Per la seua banda, la directora de Desenvolupament Territorial Sostenible de l’Institut Imedes, Andrea Escrivà, ha manifestat que ha d’haver-hi “una major implicació de la societat i de les institucions en la protecció dels espais naturals” i ha explicat les ordenances i la normativa que regeix la creació i el funcionament d’estos espais. A més, ha posat l’accent en els processos de participació en el marc de l’elaboració dels Programes d’Ús Públic (PUP), ja que al seu judici “representa una oportunitat per a dinamitzar els espais naturals protegits com a objecte i serveix d’espai d’acostament entre l’Administració pública i la ciutadania”.

L’acte ha continuat amb la presentació d’experiències dinamitzadores que s’estan duent a terme en alguns Paratge Naturals Municipals. De fet, el regidor de Medi ambient d’Alzira, Pep Carreres, va parlar sobre les Rutes Teatralitzades en La Murta i La Casella. A més, el tècnic de Medi Ambient de Vilamarxant, Salvador Villalba, va tractar en la seua intervenció l’Accessibilitat del Paratge Natural Municipal dels Rodanes, i el tècnic de Medi Ambient de Chulilla, José Luis Rodrigo, va repassar les Infraestructures d’ús públic en el Paratge Natural Municipal Els Calderons.

Tots els assistents es van traslladar a la Murta per a gaudir de la ruta teatralitzada i, després de menjar en la Casella, va tindre lloc el debat Xarxa de Paratges Naturals Municipals: Nova etapa, nous reptes, que el seu objectiu ha sigut fomentar la participació dels assistents a través de microespais d’opinió per a poder arribar a les conclusions de la jornada.